Øve til juletentamen 2020 – del 2

Den aller beste måten å forberede seg til eksamen eller tentamen i matematikk, er å regne tidligere eksamenssett. Her er del 2 av eksamen fra 2019 for 10.klasse. Gjør oppgavene selv, og gå gjennom svarene med meg etterpå.

Vi har allerede regnet del 1 for deg, del 2 under her.

Tips og råd til tentamen

  • Regn gamle eksamener og tentamener.De temaene du er usikker på, bør du regne ekstra av i boka di.
  • Legg deg slik at du får en god natts søvn før prøven – om du ikke får sove, så vil du uansett få hvile om du ligger i sengen – uten skjerm(!)
  • Spis frokost – hjernen brenner av masse energi ved å konsentrere seg og jobbe så intenst som en eksamen krever.
  • Ha med lunsj
  • Se over oppgavene dine selv om du synes det er kjedelig. De oppgavene du er usikker på regner du over en gang til, om du har tid.
  • Skriv ned de opplysningene oppgaven gir deg – korte stikkord og tall – ved å skrive det ned, aktiverer du hjernen og den begynner å tenke for deg.
  • Sitter du fast, noterer du ned det du kan – opplysninger fra oppgaven, dine egne forsøk på å løse oppgaven – så går du videre. Etter en stund går du tilbake igjen til oppgaven. I mellomtiden har hjernen din tenkt på oppgaven – kanskje kommer du litt nærmere et svar denne gangen.
  • IKKE GÅ FØR TIDEN! Den viktigste prøven i året, er ikke den dagen du skal tenke at du kan gå tidlig. Sitt tiden ut, se over, etterprøv svarene dine.
  • Don’t panic – lykke til!

Under finner du oppgavene fra del 2 av eksamen. Det kan være lurt å skrive ut oppgavene eller ha den på en egen skjerm så du kan se både oppgavene og filmene samtidig. Du finner pdf av del 2 her.

1. Landarealoppgaven

I disse oppgavene skal du jobbe med statistikk knyttet til størrelsen på verdens største land

2. Marens reise til New York

Maren reiser til New York, og du er nødt til å finne ut både hvor lenge hun fløy, og hvor lenge hun drakk kaffe i København – som om ikke det var nok, blir du utfordret på om du kan regne med tidsforskjeller.

3. Pariserhjulet «London Eye»

Her skal du regne med valuta, og til slutt skal du regne med forholdstall

4. Budsjettert tur til Tokyo

Du må hjelpe Maren med å gjøre ferdig budsjettet hennes med regneark. Husk at i slike oppgaver skal du både løse oppgavene, men også skrive ut en del der du legger ved kodene/hva du gjorde for å komme fram til rett svar.

5. T-skjortebedriften

Her skal du tegne en grafe for salg av t-skjorter, og finne ut når bedriften går med overskudd.

6. Måneoppgaven

I denne oppgaven skal du blant annet regne et sammensatt stykke med store tall. Det viktigste tipset på veien er å være systematisk og hold orden, skriv eventuelt ned mellomregninger i tilfelle du roter det til underveis.

7. Den sammensatte figuren

Geometrioppgave. Du kan enten løse denne med passer og linjal, eller i for eksempel Geogebra – vi viser begge metodene!

8. Satellittoppgaven

Her skal du gjøre om mellom miles og km – i siste oppgave skal du bruke det du kan om firkanter og sirkler til å finne hvor høyt tre satelitter svever over jorda.

9. Glasspyramiden i Louvre

Her får du brukt kunnskapen din om trekanter – og til sist, regne med massetetthet. Gevinsten er at du finner ut hvor tung dette kjente byggverket er – det er det ikke alle som vet!


Vi håper filmene over er nyttig for deg til juletentamen, del gjerne siden med andre og husk at du kan se dem så ofte du vil for å forberede deg best mulig.

Gi oss gjerne tilbakemeldinger om hva du liker, ikke liker eller synes vi kan gjøre bedre med filmene, fortell oss hva du tenker her.